مجله سرگرمی

هر آنچه که باید بدانید.

مجله سرگرمی

هر آنچه که باید بدانید.

۲ مطلب در فروردين ۱۴۰۲ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

اگر به دنبال ایجاد یک سازه قوی هستید که بتواند چندین دهه بدون نشان دادن هیچ نشانه‌ای از فرسودگی پایدار بماند، سقف وافل انتخاب خوبی است. این سیستم دارای ایستایی و استحکام بیشتری در مقایسه با روش‌های سقف بتنی یا تیرچه‌ای معمولی است. همچنین در برابر ترک و خوردگی، مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهد.

سقف وافل یک طرفه

سقف وافل یک طرفه از یک طرف باربری دارد و در نتیجه تنها در یک جهت میلگرد گذاری انجام می شود. زمانی از سقف وافل یک طرفه استفاده می شود که طول دهانه ها نهایتا 8 متر باشد. در سقف وافل یک طرفه تیرچه ها در یک جهت قرار گرفته و لازم است در ابتدا و انتهای آن ها تیر قرار بگیرد. در نتیجه بار سقف در جهت تیرچه ها و عمود بر تیرها قرار می گیرد. در نهایت می توان گفت سقف وافل یک طرفه عملکردی مانند دال یک طرفه دارد و آرماتور گذاری تنها در جهت تیرچه ها انجام می شود.

سقف وافل دو طرفه

نوع دیگری از سقف وافل که در دهانه های بیشتر از 8-9 متر اجرای می شود سقف وافل دو طرفه است. در سقف وافل دو طرفه تیرچه ها به صورت عمودی قرار می گیرند در نتیجه در این نوع سقف به تیرهای میانی احتیاجی نیست. سقف وافل دو طرفه تمام بارها را به ستونها منتقل می کند و رفتاری مانند دال دو طرفه دارد. آرماتور گذاری در این نوع سقف در دو جهت انجام می گیرد که موجب افزایش هزینه ها نسبت به سقف وافل یک طرفه می گردد.

و

نمای زیرین سقف وافل

مزایای سقف وافل

سقف وافل دارای ویژگی هایی است که موجب می شود هر کارفرمایی برای اجرای سازه های خود به آن علاقه داشته باشد. از جمله مزایای سقف وافل می توان به مزایای فنی، اقتصادی، سازه ای، معماری و ایمنی اشاره کرد که در ادامه برخی از آن ها را بیان می کنیم.

یکی از بزرگ ترین علل محبوبیت سقف وافل کاهش بار مرده ساختمان است که از نظر سازه ای دلخواه مهندسین طراح و اجرایی است.
سقف وافل رفتاری شبیه به دال دارد با این تفاوت که علاوه بر استفاه از قالب های وافل، زیرسازی آن نیز ساده تر است و از متریال کم تری استفاده می شود در نتیجه اجرای آن نسبت به دال اقتصادی تر است.
با وجود قالب های وافل بتن ریزی و آرماتور گذاری سقف وافل نسبت به سایر سقف های بتنی آسان تر انجام می شود.
در زیرسازی سقف وافل (یک طرفه و دو طرفه)تیرچه ها در یک راستا قرار می گیرند بنابراین تغییر شکل و اعوجاج در سقف وجود ندارد که منجر به زیبایی هر چه بیشتر سقف می شود.
سقف وافل قابلیت اجرای در دهانه های بلند (در مواردی حتی تا 17 متر) را دارد و به کار بردن آن موجب حذف ستون های اضافه می شود در نتیجه معماران می توانند به راحتی ایده های خود را در سازه عملی کنند و این سقف از نظر معماری فوق العاده است.
قالب های سقف وافل بسیار مستحکم و پیوسته هستند که برای سلامتی نیروی انسانی که بر روی آن کار می کنند مناسب بوده و همچنین از نشت شیرابه بتن خودداری می کنند.
اگرچه از نظر هزینه ها این سقف نسبت به سایر سقف ها گران تر است اما به دلیل این که می توان از قالب های سقف وافل بیش از 50 بار استفاده کرد. همچنین به این دلیل که برخی شرکت ها شرایطی مانند بازخرید و اجاره قالب وافل را در اختیار کارفرمایان قرار می دهند که هزینه ناشی از قالب ها کاهش  می یابد و توجیه اقتصادی دارد.

کلام آخر
سقف وافل یک دال بتنی با معماری ویژه به شکل وافل است که می‌تواند برای دهانه‌های بزرگتر در ساختمان‌های عمومی مورد استفاده قرار گیرد. صرفه‌جویی در میلگرد، بتن از مصالح مورد نیاز ساختمان، جزو نکات مثبت این تکنولوژی و نیاز به ابزارآلات، قالب‌های ویژه و نیروی کار متخصص نکات نه چندان مثبت انتخاب دال بتنی وافل برای اجرای سقف‌هایی با دهانه‌های وسیع قرار می‌گیرند.

منبع: https://sahandsazeh.co/

  • سرگرمی خاص
  • ۰
  • ۰

قالب وافل چیست؟

قالب وافل یکی از مهم‌ترین ابزار اجرای سقف وافل است که از آن به‌عنوان پایه و اساس سقف‌هایی وافل استفاده می‌شود جنس این قالب‌ها از پلاستیک می‌باشد که ابعاد و شکل‌های مشخصی دارد. از این قالب‌ها جایگزین بتن ناکارآمد می‌شود که از لحاظ اقتصادی بسیار به‌صرفه‌تر می‌باشد. همچنین این کار باعث می‌شود سازه سبک‌تر شود و در کاهش جذب انرژی لرزه‌ای هم تأثیر به سزایی می‌گذارد.

قالب وافل چیست؟
قالب وافل، یک قطعه پلاستیکی در ابعاد و اشکال مشخص است که به منظور حذف بتن ناکارآمد در دال های بتنی استفاده می شود. بتن ناکارآمد به بخشی از دال بتنی گفته می شود که تحت تنش فشاری نیست و هیچ عضو کششی (میلگرد) را هم در خود نگه نمی دارد. حذف این بتن به لحاظ اقتصادی از یک طرف و به لحاظ سبک سازی سازه و کاهش جذب انرژی لرزه ای نیز بسیار اهمیت دارد.

در دهه اخیر برای حذف این بتن، ایده ها و طرح های مختلفی پیشنهاد شده که تنها تعدادی از آن ها به مرحله اجرا درآمده است. یکی از پرکاربردترین این راهکارها استفاده از قالب های پلاستیکی از جنس پلی پروپیلن با قابلیت چندین بار استفاده است که به قالب وافل معروف شده است.

وافل (waffle) در انگلیسی به معنی کلوچه با طرح پنجره ای است که به همین دلیل برای دال های مشبک و پنجره مانند استفاده می شود.

انواع قالب وافل
همان‌طور که دیدیم قالب وافل نقش مهمی در اجرای سقف‌های وافل دارد. قالب وافل شکل و ابعاد قالب‌ها، عملکرد سقف را تعیین می‌کند. اگر بخواهیم انواع قالب‌ها را از لحاظ عملکرد تقسیم‌بندی کنیم می‌توان گفت دو نوع قالب داریم:

1_ قالب‌های یک‌ طرفه

2_ قالب‌های دوطرفه

3_ قالب وافل قفل‌ دار

قالب وافل یک‌طرفه
قالب‌های یک‌طرفه برای اجرای سقف‌ها با دهانه کوتاه‌تر مورداستفاده قرار می‌گیرند با این وظیفه که بار مرده و زنده را در یک راستا منتقل کنند. عملکرد سقف با قالب وافل یک‌طرفه مشابه عملکرد سقف تیرچه بلوک است با این تفاوت که از تیرچه‌های پیش‌ساخته استفاده نمی‌شود و خود قالب‌ها باعث شکل‌گیری تیرچه یا ریب می‌شوند. پیاده‌سازی به این صورت است که برخلاف سقف‌های تیرچه بلوک، تیرچه‌ها به‌صورت درجا ریخته شده که این کار باعث ایجاد اتصال گیردار می‌گردد.

نمای زیرین این نوع سقف به‌صورت مکعب‌های مستطیلی شکل است. قالب‌های سقف وافل یک‌طرفه به‌صورت قسمت‌ های جدا از هم ساخته می‌شوند و در کارگاه باتوجه به نیاز پروژه در اندازه موردنیاز مونتاژ می‌شوند. این نوع قالب‌ها شامل یک سری قطعات پلاستیکی U شکل به همراه قطعاتی که در محل اجرا به وسیلهٔ بست‌های مخصوصی به انتهای آنها متصل می‌شوند. پس از اتصال تمام قطعات به یکدیگر یک قالب یکپارچه مکعب مستطیل شکل تشکیل می‌گردد.

قیمت قالب وافل یک‌طرفه باتوجه به پروژه‌هایی اجرایی متفاوت است. هزینه اجرای سقف با قالب‌های وافل یک‌طرفه به‌صورت مترمربع محاسبه می‌شوند. در تخمین محاسبه قیمت موارد زیادی مثل ابعاد قالب وافل، کیفیت آنها، شرایط و موقعیت پروژه و… اثرگذار هستند. علاوه بر دستمزد اجرا، قیمت حدودی خرید قالب وافل یک‌ طرفه به‌ ازای هر مترمربع از قیمت خرید قالب وافل یک‌ طرفه به‌ ازای هر مترمربع از 260 تا 270 هزار تومان تخمین زده می‌شود. قابل‌ ذکر است که این قیمت کاملاً حدودی و تخمینی می‌باشد که باتوجه ‌به شرایط می‌تواند کمتر یا زیادتر شود.


قالب‌ وافل دوطرفه
در این نوع از قالب‌ های دوطرفه، تیرچه‌ ها به‌ صورت عمود بر یکدیگر کار گذاشته می‌ شوند و به‌ عبارت‌ دیگر سیستم تیر-دال می‌باشد. این سیستم برخلاف روش قبلی برای دهانه‌ های بلند مورد استفاده قرار می‌گیرد. نمای زیرین سقف در استفاده از قالب‌ های وافل دوطرفه به‌صورت مکعب‌ های مربعی می‌باشد. قالب‌ های وافل دوطرفه برخلاف حالت یک‌ طرفه، به‌صورت یک‌ تکه و یکپارچه ساخته می‌شوند و در این روش نیاز به مونتاژ نمی‌ باشد.
قالب وافل قفل‌دار
قالب‌های وافل قفل‌دار جدیدترین و پیشرفته‌ترین نوع از قالب‌های سقف وافل می‌باشد انواع دوطرفه و یک‌طرفه آن وجود دارد. هنگام استفاده از قالب‌های ساده، برای کنار هم قراردادن قالب‌ها و جلوگیری از جابه‌جایی و لغزش آن‌ها برای هر قالب بست‌هایی تعبیه شده که پس از جای‌گذاری قالب‌ها، به‌سهولت می‌توان قالب‌های مجاور را به همدیگر قفل کرد. در اصل با استفاده از میل‌گردهای U شکل دو قالب را کنار هم نگه می‌دارند. در نسل جدید قالب‌های وافل دوطرفه که به قالب وافل قفل‌دار مشهور هستند، در پاشنه قالب سوراخ‌هایی تعبیه شده است که به‌وسیله آچار پلاستیکی دو قالب کناری را به هم متصل می‌کند و مانع از جابه‌جایی قالب‌ها می‌شود. با استفاده از قالب سقف وافل قفل‌دار، نمای سقف کاملاً نمایان می‌شود. ایمنی و امنیت جانی کارگران هنگام راه‌رفتن روی قالب‌ها تضمین می‌شود. همچنین با اطمینان بیشتری می‌توان از روش اجرایی قوطی به شکل مشترک استفاده کرد.

اهمیت کیفیت قالب‌های وافل
قالب‌های وافل هم مانند قالب‌های یوبوت باید در مقابله با وزن اکیپ اجرایی در زمان چیدمان و آرماتوربندی و همین‌طور وزن و فشار بتن مقاوم باشد با این تفاوت که تو چند مرحله (به طور معمول ۳۰ سقف) این قالب‌ها استفاده می‌شوند و در این پروسه بلندمدت در معرض گرما و سرما قرار گرفته و در مقابل پرتاب، ضربه، فشار باید واکنش مثبتی از خود نشان بدهند.

نتیجه گیری

برای استفاده از قالب‌های وافل هیچ محدودیتی وجود ندارد و می‌توانید از این نوع سقف در دال‌ها یا طبقاتی با دهانه‌های متفاوت استفاده کنید. ظرفیت تحمل بار آن بالا بوده و در کنار مقاومت بالا، زیبایی نیز در ساخت آن مورد توجه قرار گرفته است.

منبع: https://sahandsazeh.co/

  • سرگرمی خاص